Klub Aktualno/Kapljice Aktivnosti Vaditelji Srčna pot
Koronarni klub Savinjska dolina Žalec
CELAŽ ANILOD AKSJNIVAS BULK INRANOROK

KAPLJICE ZDRAVJA AVGUST 2022


AKTUALNE INFORMACIJE


ZLOŽENKA 1 ZLOŽENKA 2 ZLOŽENKA 3 ZLOŽENKA 4 ZLOŽENKA 5


Dejavnost sofinancirajo:

FIHO, OBČINA ŽALEC , OBČINA TABOR, OBČINA POLZELA, OBČINA PREBOLD, OBČINA BRASLOVČE, OBČINA VRANSKO

Članice in člani  Koronarnega kluba Savinjske doline smo izvedli Zbor članov 23.3.2022.Potrdili smo poročila o poslovanju za 2021 in plan za 2022.

Izvedli smo v 2021  večino načrtovanih aktivnosti, posebej smo ponosni, da smo uspeli z vadbami, opravili smo jih 77 v treh vadbenih skupinah in s tem izpolnili kriterij FIHO.

  

Članice in člane kluba povezuje pripadnost, pozitivna energija in volja do kvalitetnega življenja, kar je pokazala tudi udeležba na Zboru, ki je bila 50 odstotna.

Zbora so se udeležili tudi  župani Spodnje Savinjske doline in predstavniki zavodov, s katerimi sodelujemo.  Posebej nas je vzradostila udeležba prim. dr. Poles Janeza, predsednika ZKDKS in  prim. dr.  Žuran Ivana, našega strokovnega vodja.

Vsi povabljeni gostje so pohvalili naše delo in naše poslanstvo in nam namenili vzpodbudne besede za v prihodnje.


Predsednik Koronarnega kluba Savinjske doline

Slavko Ivezić


TELESNA VADBA,


Članom koronarnega kluba Savinjska dolina Žalec je omogočena tudi strokovno vodena skupinska vadba, ki je prilagojena potrebam koronarnih bolnikov. Bolnikom omogočamo izvajanje vadb v popoldanskem in dopodanskem času, urnik pa si lahko ogledate pod zavihkom urnik telesnih vadb. Telovadba poteka vtrehskupinah na dveh lokacijah, in sicer v koronarnem Klubu v žalcu in na OŠ Šempeter. Vadbe seizvajajo pod budnim očesom naših vaditeljic, ki so za izvajanje le teh tudi primerno usposobljene, kajveč o njih pa lahko izveste v nadaljevanju:


URNIK VADBE,


COVID-19


Vabljeni

Obnovitveno rahabilitacijo v Strunjanu  8. 10. – 15. 10. 2022

  Prijave do 30.08.2022  Nadi Četina  041 271 538

PONUDBA TERME KRKA, Talaso Strunjan,  8.10.-15.10.2022

Naša ponudba vključuje:

• namestitev v dvo- ali enoposteljni sobi hotelov *** ali ****,

• polni ali polpenzion z dnevno izbiro uravnotežene in zdrave hrane,

• uporaba kopalnega plašča (v sobi hotelov ****),

• brezplačno kopanje v hotelskih bazenih, tudi na dan prihoda in odhoda,

• nočno kopanje v petek in soboto,

• 1x vstop v savno (zaradi varnosti naj bolniki pridobijo mnenje zdravnika pred vstopom),

• Dnevno vsaj tri aktivnosti vodene telesne vadbe (hidrogimnastika, vodna aerobika,

kardiovadba pod strokovnim nadzorom, nordijska hoja ali vodeni sprehodi),

• zdravstveno predavanje iz nabora vsebin na posamezni lokaciji,

• bogat animacijski program in organizacija izletov na željo  društva,

• 10 % popusta na vse zdravstvene storitve in storitve velnesa,

• brezplačen dostop do interneta v sobi in skupnih hotelskih prostorih,

• možnost obročnega odplačila aranžmaja,

• brezplačni avtobusni prevoz v zdravilišče in nazaj (ob prijavi najmanj 20 udeležencev, za manj udeležencev se

prevoz obračuna po veljavnem ceniku prevozov).

POSEBNOSTI NA LOKACIJI: Talaso Strunjan:  dihalne vaje ali aktivnosti ob morju, restavracija Pinija, zvočna kopel

 
Navedene cene že vključujejo zgornjo mejo vseh popustov, nanje ni možno uveljavljati dodatnih popustov. Cene so z DDV in veljajo na osebo, turistična taksa ni vključena v ceno (2,50 EUR na dan na osebo). Doplačilo za 1/1 je 20 EUR/dan v hotelu  Vilah in 36 EUR/dan v hotelu Svoboda.


Posebna ponudba za člane društev v času bivanja v Termah Krka:

PAKET ZANJO/ZANJ po posebni akcijski ceni 35 EUR na osebo (redna cena paketa je 54 EUR).

Paket vsebuje 20-minutno masažo hrbta in 20-minutno aroma kopel. Paket je potrebno      rezervirati hkrati z  namestitvijo,     da vam lahko zagotovimo izvedbo v času vašega bivanja in akcijske cene.         


Navedene cene že vključujejo zgornjo mejo vseh popustov, nanje ni možno uveljavljati dodatnih popustov. Cene so z DDV in veljajo na osebo, turistična taksa ni vključena v ceno (2,50 EUR na dan na osebo). Doplačilo za 1/1 je 20 EUR/dan v hotelu  Vilah in 36 EUR/dan v hotelu Svoboda.


Posebna ponudba za člane društev v času bivanja v Termah Krka:

PAKET ZANJO/ZANJ po posebni akcijski ceni 35 EUR na osebo (redna cena paketa je 54 EUR).

Paket vsebuje 20-minutno masažo hrbta in 20-minutno aroma kopel. Paket je potrebno      rezervirati hkrati z  namestitvijo,     da vam lahko zagotovimo izvedbo v času vašega bivanja in akcijske cene.        


V prvi polovici leta 2022  se je dogajalo:


Vadbe smo do konca februarja izvajali po zoomu, od marca  do junija v  treh skupinah dvakrat tedensko (v Žalcu in Šempetru).  V IPO program je bila vključena dopoldanska skupina v Žalcu.


Pohod po Srčni  poti smo doživeli skupaj s Slovensko Filantropijo  Hišo sadeži družbe Žalec, Društvom Most , Mladinskim centrom Žalec, Društvom Zimzelen in Dnevno varstvenim  centrom  Žalec  23.4.2022 ob Vrbenske jezeru.

       Slike nazorno pokažejo, da smo bili aktivni, v velikem številu, druženje ob glasbi s

       Francijem Podbrežnikom je poneslo razpoloženje do vrhunca

Predavanje – delavnica sprostitvene tehnike

Specialist klinične psihologije in psihoterapevt Jaka Filip Tamše nas je v petek, 03.6.2022 na predavanju v živo vodil po naših občutkih, ki jih doživljamo, ko smo v strahu, napetosti, tesnobi, brezvoljnosti.


Kako ta negativna občutenja sprostiti, nam je nazorno predstavil na primeru iz prakse (vrhunski športnik, ki se je naučil sprostitev doseči v izjemno kratkem času).


Z njegovim vodenjem smo vsi udeleženci izvedli vajo sproščanja posameznih delov telesa, od čela, obraza, vratu, rok, prsnega koša, trebušnega dela, zgornjega in spodnjega dela nog. Ko je celotno telo sproščeno in  osredotočimo naše misli samo na naše telo, negativne misli izzvenijo in  nas prevevajo pozitivna čustva.


Ponavljanje vaje nas bo pripeljalo do tega, da se bomo počutili bolje in bolje.

Sprva nam ta vaja vzame morda 10 minut, ko se izvežbamo, pa se sprostimo v nekaj minutah.


Psiholog Jaka je poudaril, da je to le ena izmed mnogih tehnik za sproščanje, ki pa zanesljivo deluje.


Udeleženci, bilo nas je  25 ( presenetljivo veliko za predavanje), smo bili navdušeni nad psihologom   Jakom , ki je nekaterim pokazal, drugim pa osvežil pot do pozitivnih občutij in s tem boljšemu zdravju.


Fotografije povedo, kako nam je bilo na dogodku.

Spomladansko obnovitveno rehabilitacijo v Strunjanu 1. do 8. maj 2022


Strunjan. Kraj za prijeten oddih v slovenskem primorju. Pravzaprav tudi destinacija našega kluba, kamor prihajamo že vrsto let maja in oktobra - tokrat od 1. do 8. maja, za kar je uspešno poskrbela ga. Nada. Veselje ob snidenju.

Črnoglede napovedi glede vremena v tem tednu se le niso uresničile. Seveda smo si to 'potiho' tudi želeli. In se nam je izšlo, vsem 26 udeležencem obnovitvene rehabilitacije. Utečenemu krogu se je pridružilo nekaj novih obrazov. Odlično.

Da je nastopil pokoronski čas, je nakazoval bistveno razširjen program animacije. Dihalnim vajam ob morju, vodni aerobiki in nordijski hoji so se ponovno pridružili: izleti (z ladjo, na bližnjo kmetijo), pohodi ( v Portorož in Piran), predavanja, glasbeni večeri in zvočna kopel s tibetanskimi skledami in gongom. Res dober občutek, da smo v 'normalnosti', da je mogoča izbira, druženje. Ob vsem tem pa še preživljanje časa v bazenu z morsko vodo (morje je imelo za posameznike prijetnih cca 14° (brrr), vendar smo mi vsekakor bolj uživali na obali s pogledom na morje in v pričakovanju tistih vsaj 21° – a tudi to še bo), čas v hotelski jedilnici, individualna druženja, druženjain klepet ob obali,  …

In seveda železni repertoar – prvič: hoja do Strunjanskega križa ali Mesečevega zaliva. Enkrat ali večkrat, pač kolikokrat si želiš ali zmoreš to pot – za nekatere prijeten sprehod, za druge podvig in osebna zmaga. Drugič: sprehod ob morju ali Stjuži, po solinah do Salinere, posedanje na klopeh ob obali ali terasi barov. Tudi hojo med vilami ali v parku je razveseljevalo nenehno žvrgolenje in preletavanje ptic in pogled na obilo zelenja z urejeno okolico. Lepo, prijetno, navdušujoče, sproščeno.

Srečevali smo se na organiziranih vadbah ob vodenju dinamične animatorke ge. Klavdije ali ge. Nike in seveda naključno, ob kavici, na sprehodu in poklepetali o tem in onem.

Pa je bila tu nedelja, 8. maj. Čas za slovo. Vsak na svoj konec, s svojimi spomini, polni nove energije, dobrega počutja. A zdi se, da čas hitro teče. Se vidimo na jesenski obnovitveni rehabilitaciji 8. oktobra 2022.  

Druženje- piknik se je dogajal v   sobota 18.6.2022 ob 10h                 

        Ob zaključku spomladanske  vadbe smo se družili v Limberku v Grižah.

Naš strokovni vodja dr. Žuran Ivan nam je na kratko povzel, kako pomembno je  dobro delovanje srca za naše kvalitetno življenje  in naj nas ne prestraši ,  če zbolimo.  Na individualnem posvetu je vsem zainteresiranim naredil tudi EKG.                                       

Naše aktivnosti smo v poletnih mesecih dali na počitek, nadaljevali  bomo zopet od septembra dalje.